Friday, 14 October 2011

KELEBIHAN SURAH YASIN


Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud: “Bacalah surah Yasin kerana ia mengandungi keberkatan.” Iaitu:
  1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
  2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
  3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
  4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
  5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
  6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
  7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
  8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
  9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
  10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
  11. Rasulullah S.A.W bersabda: “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yasin. Sesiapa membaca surah Yasin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.”
  12. Sabda Rasulullah S.A.W lagi: “Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yasin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya.”
  13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
  14. Rasulullah S.A.W bersabda selanjutnya: “Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.

KELEBIHAN AYAT KURSI


Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia
telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan
kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu
perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w.. dengan segera
memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya.


Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali
selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar
masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya
dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan
memudaratkan dirinya b ahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga
akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.


Mengikut keterangan dari kita b "Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya
setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah,
dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua
orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.
Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang mem \bacanya sebanyak 50 kali lalu
ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan
akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah
s. a. w. bersabda bermaksud:


"Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah
hilangkan segala kefakiran di depan matanya."


Sabda baginda lagi;


"Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat,
kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya
daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."


Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara
Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. Mereka yang beramal
dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan
Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. Pengamal ayat Kursi juga,
dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat
Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki
rumah. Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan
ketika dalam perjalanannya. Ayat Kursi yang di baca dengan penuh khusyuk,
Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Jika anda
berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu
eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda
sekeluarga terhindar daripada gangguan zahir dan batin. Barang siapa
membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah
mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.




Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang
Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang
lain.. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak
menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa
membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas
rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. Barang siapa
membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sem bahyang Fardhu, Allah
menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang
benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. Barang siapa
mem b aca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan
70,000 Mala ikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
Barang siapa mem b aca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan
pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.
Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi
pertolongan kepadanya Dari Abdullah bbin ' Amr r. a... , Rasullullah s.. a. w. b ersabda,


" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

info HALAL HARAM!!!!!!!

Babi SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK ****
> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT ****, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
> 3. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ‘ Gold Cup’
> 6. Berus Gigi Jenis ‘ Reach’
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK **** DAN BINATANG TIDAK HALAL )
> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady’s Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady’s Choice Jelly

> SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND

Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang. TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.

Confirm – Pringles Potato Chips – tidak HALAL !!

AMARAN OLEH KERAJAAN M’SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!

Sunday, 2 October 2011

SHAWLS....gaya,cara ku.......


inspirasi ku................



loose style

cara pakai: 
1) letak shawls kt atas kepala
2) pastikan 1 panjang 1 pendek untuk kiri dan kanan..
3) pastu tarik yg pendek n pjg ke belakang dan pin kan dgn brooches
4)dah pin,pastu tarik yg pndek ke hadapan.....n...pegang hujung yg pndek tu tarik ke sisi kepaladan pin guna jarum.....
5)yg sebelah panjang plak,tarik keatas kepala dan pin kan...make sure loose kan ckit la cam
 seperti gambar di atas......
SELAMAT MENCUBA!!!!!!

loose area neck

cara-cara nya;
 1)pakai iner head dulu.....
 2) letakkan shawls di kepala..make sure panjang n pendek di sebelah kanan n kiri anda...
 3) tarik yg pendek ke sisi kepala dan pin guna jarum oke!...make sure cover leher......
 4) yg panjang pulak,tarik n loose kan di ares neck ye....pin kan di ats kepala hujung shawls tu
 ye.....last sekali...pin d sisi kiri n kanan kepala supaya nmpak kemas.!!
SELAMAT MENCUBA!!!!!

NAK LAGI SIMPLE N MUDAH???


1) senang
2) mudah
3) cepat


I LOVE PANTAI!!!!!

wauuuu.....best dapat tgk PANTAI!!!!!!!dapat release tension........I LOVE PANTAI....pantai ner????PANTAI CAHAYA BULAN JE.........naik pe???MOTO berbaju kurung.....hehehee...time tu pergi umah kawan coz dia buat makan sikit...lepas makan kitorang pergi la pantai....dejat je....3km cm tu la........best......ramai btl org kat sane...mmg meriah PCB......JOM la cuti2 pantai PCB......










best tau.................ajak la kwn2 anda bersantai dan juga bawa family menikmati keindahan PCB KB....

Tuesday, 27 September 2011

FOLLOW ME..

hye sume..ske berfashion x??nk thu gaya sy,jom follow my blog.DYNAFSTYLE ni k..byk style yg sy nk share wit u guys..so,kna update slalu la..lau ad pndangan, ideas,opinions ke...mmg dialukan k.korang leh jgk share korang punya style jgk k..heehehehe..x salah pun lau kte share pndpt kn..okehhh!!follow jgn x follow..t sy akn follow korang blk..jgn lupa jenguk2 blog yg sebrpe nii...

THE OWNER


ME and BELLA ALDAMA

TUTORIAL:ELAK COPY PIC DR BLOG ANDA

slm..sume..ari ni nk buat tutorial ckit sal cara nk elak someone copy pic kte..cm nk buaat lebih privasi la.actually,ad 2 cara blh kte buat..


cara yg pertama kte amik link je..then p kt------> DESIGN.-----> ADD GADGET----->cari HTML
pas 2 korang copy link kt bwh ni..letak kt HTML 2 okeh...


LINK BWH NII...


nk copy korang intai blog budak degil ni k..


<em>Ampersands & angle brackets need to be encoded.</em><script language="JavaScript">
<!--


//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com


var message="Disable RIGHT click";


///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}


function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}


if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}


document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")


// -->
</script>



Then korang p kt VAR MESSAGE: TKAR MSJ KORANG..
Cnthnye korang tulis:" ERROR KLIK".so nati ble korang bka page korang..try click kiri..kuar x mcm yg korang tulis 2..


CARA KEDUA:


ad some people 2 dia x tekan right klik,diorang ske tekan double klik..so diorg blh copy jgk pic u alllsss..
cntohnye pic ni::
   






cuba tekan double klik..blh copy kn..pic atas ni k..


cuba klik pic yg bwah ni plk..blh x???emm...cuba la smpai berpeluh..cmfirm x blh..hehehe


mcm ner ni?pakai magic ke..hehe..sbnrnye x ok..x de magic.cuma korang perlu buang link ni lpas korang upload pic..


UPLOAD PIC-------> p kt kotak  EDIT HTML--------->delete this link:    :<a href="http://2.bp.blogspot.com/-VKO85G7In_8/ToIDC7aqT-I/AAAAAAAAAHk/4ziYhijL7z4/s1600/blog1-61.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;">


link warna merah sahaje!!pas 2 ble nk publish post -----> dia kte ERROR kn--------> korang proceed je k..
so t korang check blk..jd ke x??
okeh..2 je lah..senang kn..cuba la...

INFO FESYEN!!!!!!!!!

Perempuan memang tak dapat di pisahkan dengan dunia fesyen........semua orang hendak kelihatan cantik dan menarik bukan????apa tah lagi berdepan dengan orang ramai lebi-lebih lagi dating bersama KEKASIH...So,apa yang perlu dilakukan untuk kelihatan cantik??jenis pakaian yang bagaimana????LIHAT DI BAWAH YA!!

1)Anda minat skirt???
manis nya si dara ber-skirt labuh......sopan dan ayu di pandang oleh sesiapa pun....skirt mula digilai oleh remaja zaman kini....mungkin disebabkan terikut2 trend semasa ataupun skirt ini diminati kerana ianya lebih selesa dipakai......sebenarnya skirt sudah lama diperkenalkan namun sambutannya kurang memuaskan......tp kini ia digilai remaja sekarang.



2) JEANS????
dulu dan kini selamanya jeans tetap menjadi pilihan no.1 remaja.....jeans tak pernah tenggelam namun sentiasa mendapat sambutan hangat dari peminat2 jeans........jeans di katogerikan dlm pelbagai jenis sehingga saya sendiri pn tak berapa tahu.......namun,jeans ini dibahagi kpd beberapa katogeri iaitu skinny jeans,bootcut jeans,slim jeans atau straightcut jeans...........color pulak tak dapat di gambarkan kerana ia di pelbagaikan warnanya...tp yg common org pakai ialah black dan darkblue........tapi remaja kini suka color grey,lightblue...apa2 pn jeans tetap HEBAT dan SELESA utk digayakan!!!




3) CANTIK NYA BLAUS...........
 blaus ini hanya segelintir sahaja meminati ia.......namun blaus kini lebih menarik dan cantik utk digayakan oleh semua perinkat umur.......kerana paternnya yg labuh itu menepati syariah islam utk kaum wanita menutup aurat...






4) JAKET????
 Utuk apa jaket ni/????nk cover area baju yang terdedah la.......digayakan dengan baju tanpa lengan baju ataupun utk cover baju yg dipakai terlalu keta..........



5) maxi dress?????????????

lawanya.............ayu la pakai maxi dress kn......labuh dan selesa sehingga di minati oleh artis hallewoon.......kalau nk pakai maxi dress blh tp kita kena cover dengan pakai jaket seperti diatas......








6) manisnya kamu bertudung!!!!!!

YUP....ofcourse 100% saya setuju,percaya @ tak wanita bertudung / berselendang ni menarik PERHATIAN orang disekeliling mereka...........dan memang cantik serta betapa manisnya seseorang itu bertudung, tambahan pula fesyen bertudung kini sangat HEBAT!!digilai ramai orang tak kira muda mahupun yang berumur.......ibundaku pun pakai selendang u.......hebat tu kan....hehehehe........pelbagai jenis tudung/ shawls kini hangat di pasaran dan sentiasa menjadi rebutan...namun shawls /selendang kini sentiasa update la.......so,u sehingga anda sendiri tak tahu nak pilih yang mana,nak beli baru tapi yang lama pun xsempat pakai..........ok,dont wori guy........wlpun anda tak update shawls still pakai yg lama pn u all tetap nmpk menarik dan CANTIK! jika u guy pandai gayakan ia kpd pelbagai gaya................kan2!!!









7)HEELS OR WEDGES NIE???????
both of them HOT dan HEBAT ...............blh digayakan dengan mengikut kesesuaian anda perpakaian.....jangan plak pakai pakaian trek mengenakan dengan wedges.......hehehehee......memang xkena tu kan........tapi paling selesa bila nak jalan2 lebih baik wedges......bcoz.....heels ada keburukan nya..........kajian menyatakan wanita lebih cepat berusia wajahnya jika memakai heels.....renung2 kan lah...hehehehe......tapi jika nak simple pakai kasut.......tak lenguh kaki.......





8) wow....lagi cantik ada perhiasan di jari-jemari dan pergelangan tangan mu.........

BETUL!!!kalau tak pakai mesti nampak kosong je...rasa macam tak complete je......kan.....tak salah hiaskan jari jemari u all dan pergelangan tangan dengan barang perhiasan yang cantik2 lagi funky......pasti ramai mata2 yang memandang mu........





9) HANDBAG PULAK????

BENDA HARUS yang perlu dibawa.......maklumlah orang pempuan nie kan.....semua barang nak sumbat dalam handbag......2 pentingnya handbag kan...................dah bergaya cantik2 mestilah kena ada handbag.....tapi ingat berhati2 bawa handbag.....kes samun,ragut semakin meningkat di negara kita nie.....so....pandai2 bawa diri ye!!!!!!


10) sampingan je....SUNGLASSESS......

penting jugak tau...HARUS pakai bila di bawah sinaran matahari..........ANDA tahu tak......mereka yang terlalu terdedah kepada matahari berisiko utk mendapat glaucoma yang blh menyebabkan sistem penglihatan menjadi kabur. dan menghidapi gangguan penglihatan...........tak kiralah sunglassess hitam ke cerah ke....asalkan pakai.....ye!!!


 NGERI BUKAN????JOM KITA ELAK SEBELUM TERJADI!!!!






ok..that all  4 today..hrp dpt bntuan korang dlm berfesyen...heheehee.ada apa2 info menarik nak berkongsi boleh share bersama DYNAF!!!!.CREATE BY DYNAF AHMAD